-->

Pirinç Pilavı Kilo Yapar mı?

pilav_sismanlatirmi

Pirinç, yağ oranı düşük, karbonhidratı ise yüksek bir besindir. Peki pilav şişmanlatır mı, kilo yapar mı? makalemizde bu konudaki bilimsel araştırma sonuçlarına yer verdik. Düşük karbonhidratlı diyet programını uygun bulan bazı uzmanlar kilo verebilmek için pirinç gibi tahıllardan uzak durmayı öneriyor. Ancak yapılan billimsel araştırmalar, pirincin hiç bir şekilde obeziteyi tetiklemelediğini, hatta Çin, Japonya gibi pilav sever ülkelerdeki şişmanlık oranının gayet düşük olduğunu bildiriyorlar.


Pilav kilo verdirir mi?


Beyaz pirinç nişasta ve basit karbonhidratlar açısından zengin bir yiyecektir, bu özellikleri sayesinde hızlı bir şekilde enerji seviyenizi yükseltir, uzun süre tok durmanıza yardımcı olur 1 su bardağı orta boy taneli beyaz pirinç, yaklaşık 240 kalori, 4.5 gram protein, 0.5 gram yağ, 53 gram karbonhidrat ve 0.5 gram diyet lifi içerir. Bu değerler su ile pişmiş pirinç içindir, şayet pilavı tereyağı ile yapar yahut et suyu ile pişirirseniz, içine ekstradan kalori, yağ ve sodyum eklemiş olursunuz.


Pilav kilo aldırır mı?


Pilavın kilo yaptığını gösteren herhangi bir araştırma var mıdır? ” ARYA Atherosclerosis” 2013 yılında yapılan bir çalışmada İran nüfusunda beyaz pirinç alımı ve obezite arasındaki ilişki analiz edildi.Bu çalışmanın sonucunda bilim adamları, beyaz pirinç tüketimi ve obezite arasında hiç bir bağlantı saptamadıklarını fakat daha sağlıklı veriler elde etmek için bu konuda daha fazla araştırma yapmak gerektiğini dile getirdiler.


Esmer pirinç mi beyaz pirinç mi tüketmeli?
Esmer pirincin, pirinç kepeği tabakası içeriğinden dolayı beyaz pirinçten daha sağlıklı olduğu düşünülüyor. Esmer pirinçte bulunan kepek tabakası, kahverengi pirincin lif oranını ve besin miktarını artırmakta etkilidir. Lifli gıdalar ise kabızlıkla savaşır, açlığı önler ve uzun süre tok durmanızı sağlayarak kilo vermenize yardımcı olurlar.


Kahverengi pirinç, beyaz pirinç ile karşılaştırıldığında biraz daha yüksek protein, B vitaminleri, demir, magnezyum, manganez ve lif içeriğine sahiptir. Esmer pilavda bulunan dirençli nişastalar az da olsa metabolizma hızını artırmakta da etkilidir. Kahverengi pirincin sindirimi uzun sürer, bunun anlamı sindirim sonrası kan dolaşımına daha yavaş salınması demektir. Sindirimi uzun süren gıdalar ise kişiyi tok tutup , acıkmayı önler.


“Nutrition Research” 2008 yılı Şubat ayında yayınlanan araştırmaya göre altı hafta süren çalışmada 1 öğününde esmer pirinç ve beyaz pirinçten yapılan pilav karışımı tüketenler ile yalnızca beyaz pilav yiyenler kıyaslandı, araştırma sonucunda esmer pirinç-beyaz pirinç karışımı tüketenlerin, yalnızca beyaz pilav yiyenlerden daha fazla kilo ve vücut yağı kaybettikleri gözlemlendi.


 YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan yorum yazıları veya haberlerin tüm hakları bizkadinlaricin.com’a aittir. Kaynak gösterilse dahi hiçbiri özel izin alınmadan kullanılamaz. Bu haber veya yazılar sadece bizkadinlaricin.com tarafından sağlanan RSS verileri kullanılarak alıntılanabilir.

 





YAZININ DEVAMI ==> Pirinç Pilavı Kilo Yapar mı?
Pirinç Pilavı Kilo Yapar mı?
Pirinç Pilavı Kilo Yapar mı?
LihatTutupKomentar